Karlovarské žemľové knedle

30.09.2019

Nedávno sme sa rozhodli zverejniť recept na konfitovanú kačacinku aj s tipom od šéfkuchára! No a také lahodné jedlo ako sú konfitované kačacie stehná si zaslúži prvotriednu prílohu! Tentokrát Vás naučíme variť pravé karlovarské žemľové knedľe! Samozrejme, aj s tipom od nášho šéfkuchára. Nezabudnite sa nám opäť pochváliť lákavými výtvormi!

Na 10 porcií budeme potrebovať:
 

  • 1 000 g žemlí / rožkov
  • 400 g mlieka
  • 200 g vajec (asi 5 vajec)
  • 110 g hrubej múky
  • 20 g kamennej soli
  • štipka muškátového oriešku
  • 20 g listového petržlenu
  • 70 g 82%-ného masla 
     

Rožky / žemle staré 1 deň nakrájame na kocky o veľkosti 1,5cm. Pokiaľ je pečivo príliš tvrdé, navlhčíme ho mliekom.

Lístky petržlenu umyjeme, osušíme a nakrájané nadrobno zmiešame s múkou.

Žĺtky oddelíme od bielkov. K žĺtkom primiešame trochu muškátového oriešku, pridáme soľ a šľaháme do peny. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a primiešame k žĺtkovej pene.

K vajíčkam po troške primiešavame múku zmiešanú s petržlenovými lístkami. 

Do cesta napokon zľahka zapracujeme kúsky pečiva.

Z cesta tvarujeme knedľu s priemerom asi 5cm (prípadne tvarujeme guľky), ktorú zabalíme do vymastenej potravinovej fólie. Dbáme na to, aby bola knedľa zabalená aj z bokov!

Knedľu varte v pare s teplotou 80°C približne 45 minút (zhruba 20 minút z každej strany).

Uvarenú knedľu vyberieme a po vychladnutí rozbalíme z potravinovej fólie. Vychladenú knedľu polejeme rozpusteným maslom a servírujeme.  

Tip šéfkuchára: Cesto na knedle vypracujte ručne, nie v stroji.