Nedávno sme sa rozhodli zverejniť recept na konfitovanú kačacinku aj s tipom od šéfkuchára! No a také lahodné jedlo ako sú konfitované kačacie stehná si zaslúži prvotriednu prílohu! Tentokrát Vás naučíme variť pravé karlovarské žemľové knedľe! Samozrejme, aj s tipom od nášho šéfkuchára. Nezabudnite sa nám opäť pochváliť lákavými výtvormi!
Na 10 porcií budeme potrebovať:
Rožky / žemle staré 1 deň nakrájame na kocky o veľkosti 1,5cm. Pokiaľ je pečivo príliš tvrdé, navlhčíme ho mliekom.
Lístky petržlenu umyjeme, osušíme a nakrájané nadrobno zmiešame s múkou.
Žĺtky oddelíme od bielkov. K žĺtkom primiešame trochu muškátového oriešku, pridáme soľ a šľaháme do peny. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a primiešame k žĺtkovej pene.
K vajíčkam po troške primiešavame múku zmiešanú s petržlenovými lístkami.
Do cesta napokon zľahka zapracujeme kúsky pečiva.
Z cesta tvarujeme knedľu s priemerom asi 5cm (prípadne tvarujeme guľky), ktorú zabalíme do vymastenej potravinovej fólie. Dbáme na to, aby bola knedľa zabalená aj z bokov!
Knedľu varte v pare s teplotou 80°C približne 45 minút (zhruba 20 minút z každej strany).
Uvarenú knedľu vyberieme a po vychladnutí rozbalíme z potravinovej fólie. Vychladenú knedľu polejeme rozpusteným maslom a servírujeme.
Tip šéfkuchára: Cesto na knedle vypracujte ručne, nie v stroji.