Konfitované kačacie stehno

..
Jesenné hody sú v Kolibe Kamzík v plnom prúde. Tento rok sa nesú v znamení obľúbenej kačacinky! Ochutnali ste už našu restovanú kačaciu pečeň s jablkovo-broskyňovým čatní či konfitované kačacie stehno s karamelizovanou červenou kapustou? Chceli by ste si tieto pochúťky vychutnať aj doma? Pomôžeme Vám! Dnes Vám radíme, ako si pripraviť chrumkavé konfitované kačacie stehná! Samotný názov konfitovanie môže znieť zložito. Opak je však pravdou! Konfitovanie kačacinky však znamená iba jej pomalé pečenie v tuku pri nízkej teplote. Ničoho sa teda neobávajte a začnite variť spolu s nami!
 
Na 4 porcie budeme potrebovať:
 
  • 200 g morskej soli
  • 2 stonky hladkého petržlenu
  • 10 ks celého korenia
  • 2 bobkové listy
  • 4 porcie kačacieho stehna (350g / ks)
  • 1 200 g husacej / kačacej masti
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vetvičky tymianu
 
Ako správne postupovať:
 
Najprv si pripravíme vlastnú ochutenú soľ. Soľ, petržlen, korenie a bobkové listy rozmixujeme. Do každého stehna votrieme rukami 1 lyžicu ochutenej soli. Takto nasolené stehná vložíme do misy. Misu následne potiahneme potravinovou fóliou a uložíme na 12 hodín do chladničky.
 
Po 12 hodinách stehná dôkladne opláchneme a osušíme papierovou utierkou.
 
Rozohrejeme si rúru na 90°C. Kačaciu / husaciu masť rozohrejeme v hrnci na sporáku na 90°C. Pridáme do nej rozpučený cesnak a tymian. Do rozohriatej masti vložíme stehná tak, aby boli celé ponorené. 
 
Opäť rozohrejeme masť na 90°C a vložíme celý hrniec do rozohriatej rúry na približne 4 hodiny. 
 
Po dopečení rúru vypneme, no hrniec v nej necháme aspoň 8 hodín pozvoľne vychladnúť. Rúru celý čas neotvárame!
 
Mäkké mäsko vyberieme a necháme okvapkať. Zvyšnú masť precedíme a odložíme na ďalšie použitie.
 
Pokiaľ budete servírovať stehná okamžite, doporučujeme ich pred podávaním grilovať do chrumkava. Konfitované kačacie stehná môžete podávať s pravými zemiakovými lokšami, parenou či žemľovou knedľou alebo s červenou kapustou. Prajeme dobrú chuť!
 
Tip šéfkuchára: Dajte pozor, aby boli stehná celé ponorené v masti počas celej konfitovacej doby. Predídete tak ich vysušeniu. 
 
Veríme, že sa Vám konfitované kačacie stehná vydarili na výbornú. Nezabudnite sa nám pochváliť fotkou na našej facebook stránke.