Kačacie hody v Kolibe Kamzík pomaly, ale isto vrcholia. Aj preto sme sa rozhodli zavŕšiť októbrovú sériu odtajnených receptov ďalším tradičným pokrmom, ktorý je dokonalou bodkou v prípade každých správnych kačacích hodov. V predošlých blogoch sme Vás naučili konfitovať lahodné kačacie stehná. K nim sme spoločne "ukuchtili" karlovarské žemle a teraz pripíjame pomyselnú bodku na tanieri. Pravé slovenské zemiakové lokše!
Na zhruba 15 porcií budeme potrebovať (množstvo lokší sa odvíja od ich veľkosti a gramáže):
1 kg zemiakov varených v šupke
250 g hladkej múky
1 vajce
15 g soli
Postup vytvorenia lokší je skutočne jednoduchý! Upiecť ich zvládne aj absolútny začiatočník vo varení.
Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode. Po vychladnutí zemiaky ošúpeme a popučíme alebo nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme zemiakové cesto. Vzniknutú hmotu rozdelíme na menšie kúsky, ktroré rozvaľkáme do kruhového tvaru na hrúbku zhruba 3-5 milimetrov. Lokše pečieme najlepšie na masti dozlatista z každej strany.
Tip šéfkuchára: Lokše plnené kapustovým pyré a trhaným kačacím mäsom.
Z dusenej červenej kapusty si pripravíme pyré. V rúre upečieme kačacie mäso, ktoré následne natrháme na malé kúsky. Upečenú lokšu potrieme kapustovým pyré, navrstvíme trhané kačacie mäso a zvinieme do tvaru rolky. Pre ešte lahodnejšiu chuť potrite lokšu výpekom z kačaciny.